Voor veel ouders zal het een herkenbare strijd zijn. Peuters of kleuters die hun geen brood of geen groente willen eten, hun bord niet leegeten, alleen maar om snoep en snacks vragen. Met misschien veel vervelende strijd aan tafel, huilende kinderen én gestreste ouders.
Zorgen om kind dat slecht eet vaak niet nodig
Soms maken ouders zich zorgen omdat hun kind naar hun idee niet genoeg eet. Vergis je echter niet in hoe weinig sommige gezonde kinderen nodig hebben. Ongemerkt gaat er overdag vaak toch wel wat naar binnen (stukje worst bij de slager, krentenbol, stukje kaas). En wat een kind de ene dag niet eet haalt het de volgende dag misschien wel weer in. Als je kind gewoon groeit en als ze gewoon lekker speelt en lichamelijk bezig is, is er wat dat betreft weinig aan de hand.
Tips om je kind tóch wat te laten eten
Is het elke avond aan tafel een drama, eet je kind niets en wordt het er niet gezelliger op? Hieronder vind je wat tips zodat je kind misschien toch wat wil eten.
Complimentjes in plaats van straffen: houd het gezellig!
Allereerst geldt dat eten gezellig en ontspannen moet zijn. Dat is het niet als je probeert er hapjes in te krijgen of voortdurend zit te pushen nog een hap te nemen. Je kunt een toch kind niet dwingen te eten. Je kunt het in de mond stoppen, maar als ze niks willen doorslikken doen ze dat niet. In sommige gevallen wordt het zelfs een manier om (negatieve) aandacht te trekken. Want met eten heeft je kind dus de macht, en daar kan het zich heel goed van bewust zijn. Zet het eten op tafel, probeer wel te koken wat hij lekker vindt of waarvan je hoopt dat hij wat eet. Je kunt veel groenten verstoppen in bijvoorbeeld pasta. En gaat het goed, geef je kind complimentjes. Wel prijzen, niet straffen of klagen. Eten moet gezellig en ontspannen zijn!
Zelf laten doen
Iets anders wat je niet moet doen is je kind (als dat al wat groter is) nog gaan voeren met een lepeltje. Laat het zelf eten, desnoods met de handen. En, ook een belangrijke, laat hem zelf opscheppen! De troep moet je dan maar even voor lief nemen!
Zit niet te lang aan tafel
Neem de tijd, ga niet haasten. Het gaat erom dat het gezellig is en de sfeer ontspannen. Aan de andere kant moet je het ook weer niet onnodig rekken. Kleine kinderen hebben vaak moeite met al te lang stil zitten. Is de maaltijd klaar en heeft je kind zijn bordje nog niet leeg (en wil het ook niet meer eten), haal het bord dan gewoon zonder mopperen weg.
Wel of geen toetje?
Het toetje is geen beloning maar gewoon onderdeel van de maaltijd. Gebruik het ook niet als beloning of straf. Als je het toetje alleen geeft als het bord met avondeten leeg gegeten is schep je het idee dat het gewone eten vies is, en dat hij als beloning dat hij dat vieze eten opeet nu een toetje krijgt. Dus ook als je kind niks eet moet je gewoon een toetje geven. Probeer het dan wel gezond te houden, geef bijvoorbeeld biologische volle yoghurt met wat jam er in – krijgt hij toch wat gezonds binnen.
Kleine porties
Koop eens van die hele kleine stevige glaasjes. Als je daar wat sap of melk of zo in schenkt, lijkt het heel weinig en heeft je kind zo haar glaasje leeg. Vergeet niet om hem flink te prijzen als er iets op gaat. Dat geldt natuurlijk ook voor de maaltijden.
Beeld: Pixabay